n

n

28 februarie 2011

Poezie sau Scriere12

Cat se poate chinui o samanta, cat poate muncii pentru a fi nastere?
Cat ajutor are din partea noastra, cata apa, cata caldura?
Cat pamant avem in jurul nostru, cat are ea, samanta?
Si ce ne facem cu restul, cu umbrele, cu norii si cu tot ceea ce asteptam de la ea?
Zic !
Ar trebui sa pasim mai departe,
mult mai departe
pentru a reusi sa incoltim impreuna.

Jurnal-proba semintelor

Astazi am inceput sa fac proba semintelor. Am pus cate zece seminte de rosii si zece de castraveti intr-o bucata de vata imbibata cu apa si le-am pus undeva langa calorifer. Vreau sa vad doar procentajul de incoltire, nu am nici un gand de a pune rasaduri din aceste seminte.Asta nu inseamna ca nu voi pune si rasaduri, voi pune rasaduri primite sau cumparate, nu e in firea mea sa le fac, atata tot, si nu zic , nu, ca va veni o zi in care sa fac rasaduri si sa umplu gradina cu ele, firea omului este schimbatoare.
Am un kilogram de samanta de mazare cumparat in urma cu o luna si daca tot nu a tinut vremea cu mine sa o pot pune in pamant, gandesc ca ar fi bine sa-i fac o proba si ei, proba ce ar fi trebuit sa o fac chiar dupa ce am cumparat-o, dar asta sunt eu, ceva nestiutor si tot timpul incepator.

Cea mai buna fotografie- primavara Romaniei

Ieri am primit de la sefa gradinei dintre pomi, imagini surprinse de ea in sfarsitul de iarna al gradinii.Cea de sus este prima si pret de un minut am ramas pe ganduri, uimit de frumusetea imaginii. Nu sunt fotograf, nu am stiinta imaginilor si a ceea ce se intampla in lume cu ele dar flerul meu imi spune ca aceasta poza ar trebui sa aiba drepturi de autor.
Mariti imaginea, priviti si sunt sigur ca (virgula) cuvintele vor curge in valuri peste simtirile voastre.
Am dreptate?
Eu ia-m dat o tentativa de titlu pornita din simtirea mea din acest moment, cred insa ca adevaratul titlu al acestei fotografi este ascuns undeva in fiecare dintre noi.
Bucurati-va!

27 februarie 2011

Jurnal- Padurile noastre cele de toate zilele...


Am urmarit reportajul celor de la protv despre distrugerea padurilor si sincer, imaginatia mea despre ce aveam sa vad sa comportat conform realitatii, o tara care se fura singura de ceea ce Dumnezeu ia daruit, furt inceput de la cel mai inalt nivel, de la oamenii pe care noi i-am votat sa ne reprezinte. Un furt de asemenea amploare nu poate fi facut fara implicarea tuturor structurilor statului, si ele se implica- care sa isi faca vila mai mare, care sa aiba mai multa putere, care sa traiasca mai bine pe aici si prin alte tari- toti uita cel mai important fapt- inaintea mortii cand vor ajunge si un sfant, inger sau demon ii va intreba ce a lasat in urma, ce va putea raspunde?- In urma mea am lasat o mare vila cu un mare garaj pentru o mare masina cu o alta mare vila a unei mare amante, cu o mare placere a vietii!
Ei nu se cred muritori, padurile taiate ramase in urma treceri lor prin viata, poate se vor razbuna, si daca intre iad si rai ar fi o nesfarsita padure, pe ce fel de copaci ne-am urca?
Pe cei taiati nu vom putea.

Cum sa facem un turn pentru rame?


Am vrut sa caut ceva pe net si am ajuns sa vad acest filmulet. Buna ideea, sa aduci un ajutor ramelor din gradina stiind ca ele ne ofera o mai buna aerisire si fertilizare a solului.
Se intelege din film despre ce este vorba, dupa ce sa introdus teava de pvc in pamant, se pune pe fundul ei, balegar de vaca, peste se pot pune paie si dupa ce se introduc ramele, se poate alimenta constant turnul respectiv cu resturi de fructe, bucati de ziar ude sau altceva, dupa imaginatia fiecaruia.Rezultatul final este un pamant mult mai bogat in substante nutritive, bineinteles daca punem mai multe tevi in pamant.Sa incercam si sa ne dam de stire uni altora despre cum a mers, banuiesc ca putem incepe de luna viitoare.

Castelul Corvinilor sau al Huniazilor

Un frumos castel dainuie la margine de oras.Voi incerca prin imagini sa il descopar altfel decat a fost pana acum si in timp, avand anotimpurile de partea mea, sper sa reusesc sa-i dau o alta culoare, o alta patina a timpului.



Data trecuta peste imagini este falsa, un detaliu de care am uitat.

26 februarie 2011

Jurnal-UDMR

Congres UDMR, oamenii importanti politic au fost prezenti.Cred ca in mod ciudat acest congres si in primul rand prezenta importantilor oameni ce ne conduc, la acest congres, este dovada suprema ca aceasta tara este democratica. Rezultatul ales de catre reprezentati uniuni are o mare importanta pentru tara, pacatul politicienilor este ca desi au faptuit o tara democrata nu sunt in stare sa o guverneze in interesul ei.

Despre cartof


Am fost in piata astazi, am cumparat cinci kile de cartofi si intr-un colt al pietei am vazut scris pe un carton-cartofi de samanta de Fagaras, 1,80 lei.
Ma intreb degeaba-daca la-s fi intrebat pe vanzator depre calitatea cartofilor, mi-ar fi spus adevarul?
Nu am cumparat, am mai scris, pana acum nu am pus cartofi in gradina fiind destul de ieftini, acum situatia esta alta, am pregatiti pentru a fi puse in pamant cateva kile aduse din zona Dejului.
Stirea care ne-a adus-o pro tv ar trebui sa ne puna pe ganduri, sa ne reconfiguram cultura cartofului si sa avem un alt comportament fata de cultivarea lui
Dupa stirea despre cartofi ni se da alta despre cum dispar padurile din Romania.
Reportajul va fi prezentat maine, despre acest subiect am mai auzit, masini pline cu, copaci taiati am vazut dar in clipa in care imi pun imaginatia la lucru, ma ingrozesc de ce poate sa faca romanul, cunoscand prea bine firea lui.
Vorba pe care am auzit-o de multe ori, imi provoaca mila- avem o tara asa de frumoasa, pacat ca este locuita.
Astept reportajul de maine despre padurile noastre pregatindu-ma cu o mare portie de simtire de bine pentru a face fata finalului de reportaj.
Un mareP.S.
Ieri am scris despre cartof in urma reportajului de pe protv, astazi la-m auzit la Viata satului pe secretarul de stat Radulescu care ne-a sfatuit sa cumparam cartofi de samanta numai cu certificat fitosanitar.Are dreptate, uita doar ca traim in Romania unde in piete producatorul adevarat nu are loc sa isi vanda marfa de intermediari. Daca cartoful de samanta din zona Brasovului are intradevar probleme mai bine ne-am interesa de masina cu care vanzatorul a adus cartofii si daca are numar de Brasov sa cautam in alta parte.E mare pacat sa muncesti o vara intreaga si la sfarsit sa vezi cum ti se strica cartofi.
Nu am vrut sa pun cartofi in ani putini pe care ii am ca si gradinar, pretul si faptul ca traiesc intr-o zona in care se cultiva foarte mult, plus frica de colorado.Cunosc gandacul din copilarie, din vacantele traite la bunici, ii adunau in borcane in care puneau petrol folosit pentru lampas, repetand figura asta de cate ori era nevoie.
Imi este greu fiindca stau la oras, o lipsa de cateva zile de la gradina si gandacul isi poate face de cap, acesta este in fapt motivul principal pentru care nu am pus cartofi pana acum. Acum privesc pretul tampit de mare al kilogramului de cartofi si nu am incotro, neaparat am sa pun cartofi in anul acesta. Baniuesc ca voi reusi sa am o productie buna chiar daca nu am experienta in cultivarea cartofului, mult zace in genele mele trairile bunicilor si a celor dinaintea lor ce sau ocupat cu legumicultura pe pamantul bun al campiei Dunarii.
Este frumoasa si povestea cartofului, pacat ca e vreme de iarna si ca astfel nu putem trai vietuirea legumelor din gradinile noastre in imagini dar vine vremea cat de curand.
Scriu fara o anumita ordine, scop, discernamant si concluzie- fara ordinea alfabetica a lumii,doar despre o parte din ceea ce este simplu.
iubita mea, sotia mea, acum am fugarit-o de la calculator...
fiul nostru, o duce bine, face baie cand are chef si bine ca poate...
elvis-a trait vremea lui asa cum era atunci- in clipa aceasta il ascult si e placuta ascultarea...
Morometii, filmul lui Marin Preda, in fapt...
micael jacson- acum esta randul lui in ascultarea muzicii...
al meu fiu care a iesit de la baie si face misto de mine...
iarba verde de acasa- un film facut in perioada rea a tarii- asa cred unii- sarut mana Florin Zamfirescu...
Osanda-eu nu te pot uita-Amza...
American Beauty-bun film..
acum caut muzica de la noi si...
Grigore Lese- un om cu suflet ce pune suflet in ceea ce a mai ramas din sufletul nostru de romani, el inca mai spera sa nu uitam de unde am venit si ca suntem constienti de locul in care vrem sa ajungem...
holograf,existenta acestei formatii si spunerea ei, o placere...
Vali, Stefan, Doamne ce usor este sa uiti de cei trecuti dincolo, Pitis,Amza, Brancus, Cotescu, Eminescu, Slavici, Creanga, Madalina, fosta sotie a unui prieten, fata de 18 ani lovita de masina, Jean, Cioran...
Nu am cum sa termin..........si maine este o zi, am avut, avem si vom avea Romani.

24 februarie 2011

Jurnal-Dragotescu

Conferinta de presa a presedintelui mi-a lasat un gust amar, felul in care sa comportat cu jurnalista Dragotescu ma face sa-mi treaca recunoasterea de a avea un presedinte.Voi incerca a nu mai scrie despre un presedinte care nu ma reprezinta dar nu cred ca voi reusii, prea mult este vorba despre viata mea.
Auzeam la radio ca romanii il prefera pe Isarescu, premier. Sunt sigur ca sa incercat varianta asta, Isarescu a fost un scurt timp premier si in decursul anilor stie ce fel de cloaca exista la nivelul guvernului indiferent de culoarea lui politica. Niciodata nu va face acest pas, pasul acesta ramane pentru oamenii mici, ei ne conduc.
Imi pare ca astazi este Dragobetele, iubiti-va!

23 februarie 2011

Gradina de langa parau-rasad sau samanta?

Pun samanta cu samanta si nu ma mai satur-imagine din primavara trecuta.
Nu imi plac rasadurile, vina pentru aceasta neplacere nu o cunosc, pur si simplu prefer samanta.De unde aceasta placere pentru a pune samanta in pamant in locul rasadului? Cred ca toata chestia asta vine de undeva din trairile gradinarului.Am pus an de an rasaduri dar niciodata nu am avut o satisfactie,o placere ca si atunci cand pun samanta in pamant, poate fiindca rasadul nu l-am produs eu si asta in subconstient ma deranjat, ori ca sunt lipsit de privilegiul de a vedea o planta crescand chiar de la nasterea ei, ciudat!
Samanta, cred, este ceva minuscul si privita dintr-o anumita parere este ceva de neinteles, de unde atata putere pentru a da putere?
Poate acest simt porneste de undeva de la inceputurile lumii!

Jurnal-cine mai doreste?

Jenant, praf de prostie aruncat in ochi nostri mult prea chinuiti de imaginile ce se deruleaza pe televizoare, Mondialul in arest, procurori, avocati si judecatori, banuiesc ca in zilele urmatoare va aparea si boala Mondialului in prim plan, cea de inima este cea mai folosita, parca.
Cum este posibil ca un om care cunoaste putin stiinta scrisului si a cititului, sa aiba o asemenea influenta, sa joace tontoroiul pe oameni, legi si tara, fiindca asta a facut in decursul anilor si nimeni nu la putut opri? Nimic mai jenant pentru un om, mai ales in cazul lui ca si frate de presedinte de tara, sa te implici in manelele Mondialului stiind, ca acest lucru nu poate fi facut fara urmari.Dar nu, fratele presedintelui a stiut si a facut-o constient la fel ca multi alti din aceasta tara care se cred deasupra tuturor. A facut-o dansand pe muzica de manele, pupandu-se cu mondialimea sa, mancand si band la aceeasi masa cu unul cu putere precum fac multi alti din aceasta tara, fiindca ei se nasesc intre ei, se cununa, se fac luntre si punte pentru a avea puterea impreuna, atunci fac banii mai usor, cand se pot sprijini unul pe altul.
Victima mondialului isi retrage plangerea, mult prea tarziu, toata lumea stie ca presedintele sta pe un morman de prieteni, aliati, cunostinte care la un moment dat i-au fost de folos, unul in plus chiar daca nu are legatura directa cu el, nu-l deranjeaza deloc. Mai este loc, cine mai doreste, cine mai pofteste?

22 februarie 2011

Jurnal-criminali sau victime?

I se poate intampla orcarui om, a omora pe altul fara voie.O cunostinta trece acum prin asa ceva, mie personal mi se pare ceva departe de mine, ceva ce pe mine nu ma poate atinge , un neadevar fiindca in clipa in care ma urc la volan sunt un posibil criminal, in clipa in care opresc un om din drum pentru o simpla intrebare acel timp minuscul petrecut cu mine ii poate aduce moartea prin prisma a ceea ce va urma sa faca, sa paseasca, sa doreasca.
Criminal? In urma cu ani multi ani un maistru da de baut la oameni pentru iesirea lui la pensie, in plina iarna cel mai voinic, mai mare dintre toti adoarme la usa halei, dupa cateva ore este gasit mort, frigul si alcoolul si-au spus cuvantul. Intreb- cine la ucis, cel ce a dat de baut sau cei ce au trecut pe langa el si nu iau dat importanta?
In primul rand nu este corecta moartea, criminal fara voie nu ar trebui sa existe, parerea de rau exista in schimb si moartea la fel, cred ca ar trebui sa ne rugam sa nu facem parte din nici una dintre aceste categori.

Despre usturoi.

Astazi intr-un supermarket priveam lamaia, o invarteam in mana, gandeam ca este buna la ceai, vitamina c data de ea mi-ar prii si brusc mi-am adus aminte de usturoi.
In urma cu vreo trei ani in primavara zic, ce ar fi daca as pune usturoi in pamant ca samanta, usturoi din acela mare si frumos, usturoi made in china de care sunt pline supermarketurile?
Asa am facut dar la doua zile imi spune mama auzind despre dorinta mea de a da lovitura cu un mare usturoi chinezesc-ma copile si Lenuta a incercat sa faca ce ai facut tu, nu ia iesit nimic.
Mi-a parut rau sa il scot din pamant, poate mai speram, pe de o parte dadeam crezare mamei si m-am apucat sa pun catei de usturoi din aceea romanesti, amarati, subnutriti, printre cei chinezesti.
Aveam acum un strat de usturoi in devenire super aglomerat, asteptam sa vad ce se va intampla, cine va castiga, cine va iesi primul?
Chinezul la ceva timp a inceput sa isi arate puterea, o mladita viguroasa de vreo trei centimetri triumfa pamantul.Zic- dau lovitura. Asta a fost tot, sfarsitul usturoiului chinezesc sa produs doar dupa trei centrimetri, sa uscat.Din urma a venit pricajitul usturoi romanesc cumparat din piata. La timpul culesului am avut usturoi mic din samanta acestetui pamant si am trecut iarna cu el.
Priveam lamaia si gandeam-ce si cum sa facut acel usturoi adus de departe, ce poate sa zaca in el de nu a putut sa-i dea puterea de a se naste, ce poate sa ascunda aceasta lamaie in ea, o fi frate cu usturoiul?
Si am privit fructele si legumele de pe rafturi, nu ne vor omora mai repede decat trairea noastra in aceasta tara dar nici in pace nu ne vor lasa.

21 februarie 2011

Jurnal- Mondiala Miorita

Presedintele spune ca fratele lui nu este persoana publica si ca are tot dreptul sa boteze un nepot de om influent. De 20 de ani ne mint politicieni in fata, isi rad de noi- in cazul asta cu fratele presedintelui problema nu consta in faptul ca fratele presedintelui nu este persoana publica ci ca Mondialul influent a avut puterea de a alege Nasul, a aratat lumii cine este el si astepta ca lumea sa se conformeze.
De admirat sarmul presedintelui, un om greu de intimidat si de prins pe picior gresit- mult timp va trece pana va mai ajunge cineva ca el sa conduca Romania.
Dar nu pot sa il uit, nu vreau sa uit ce se intampla in intalnirile lui cu ceilalti presedinti din Europa si atunci ma incearca un imens sentiment de rusine ca sunt roman, ma simt singur, nebagat in seama de nimeni.Uimit am privit in direct la o intrunire a sefilor acestei Europe cum el singur a insistat sa treaca prin spatele gazdei intrunirii,cancelarul Germaniei. Atunci in acea fractiune de secunda m-am simtit umilit, presedintele meu, pe mine, un amarat al acestei tari minunate, ma facut un nimeni.
De atunci in van exista sarmul, inteligenta si minunatia pe cara presedintele ne arata ca o are, sau poate Miorita noastra este Mondiala si noi nu stim.

20 februarie 2011

Poezie sau Scriere11


Cand Dumnezeu ma daruit
a daruit , dar cate putin
nu a vrut sa stiu prea multe
ci doar atat cat e nevoie.
Apoi ma inchis.
Mi-a oferit tarziu, o blandete- sa ma deschid.
Acum ma chinui, dar ma bucur
pentru ce o sa vina.

Jurnal-despre forum.

Am intrat astazi din nou pe un forum legat de legumicultura, sunt multi care stiu cu ce se mananca subiectul si imi pare bine ca pot invata cate ceva.Mai sunt si invatacei ca mine si ma bucur ca am colegi de clasa, sper sa le mearga bine gradinilor noastre in anul acesta.

Fasolea alaturi de rosii in anul trecut, o asezare putin nelalocul ei.

Jurnal-ce planta va iesi?

In decembrie trecand pe langa parcul dendrologic din Simeria m-am gandit sa dau o tura prin parc chiar daca nu era perioada cea mai buna pentru a putea vedea ceva interesant.Am avut dreptate, in schimb, mi-a venit ideea de a lua seminte. Le-am gasit pe jos, ai mei radeau de mine spunand ca veac nu va iesi ceva din cele cateva seminte adunate de mine si dreptate au avut pina azi.
Acasa le-am pus in cinci ghivece si astazi cand sotia cauta un ghiveci gol pentru a pune niste bulbi de floare a dat peste minunea minunilor, un firicel verde incepe a se ridica din ghiveci. L-am privit uimiti amandoi si am ras. Acum la aproape doua luni de cand am pus semintele in ghivece, habar nu am ce poate sa iasa din pamant.
Doar timpul ne va arata ce si cum si sper a putea sa am motive de a scrie despre planta ce se va inalta.Poate va fi asemeni coloanei lui Brancusi.

19 februarie 2011

La multi ani! Brancusi.




Google mi-a facut surpriza, 135 de ani de la nasterea lui Brancusi.Creatiile lui sunt cunoscute de toata planeta, ne mandrim cu ele, intrebarea care mi-am pus-o tot timpul- cum de suntem asa de binecuvantati sa avem un pamant asa de bun si de diversificat si sa fim asa de saraci?- contiunare-cum de am avut genii in aceasta tara si nu i-am tratat ca atare?
Astia am fost, asa suntem si acum, sunt sigur ca daca cineva ar incerca sa se inalte deasupra celorlalti in orice domeniu, ar fi alungat cu pietre.Alta tara i-ar arata adevarata lui valoare iar noi am mai fi inca o data mandri ca el este roman.

Despre mazare si cartofi.

Ce se mai bucura puii astia de cartofi ca vor ajunge in pamant, cred si eu, la 2,50 lei kilu, ma bucur si eu.
Astazi am avut in gand sa pun mazare in pamant, vremea ploioasa nu ma lasat.
Citesc si aud multe si diferite pareri despre insamantarea si cultura legumelor.Este bine ca nu ma apuc sa descopar eu acum ce si cum si ca ma pot folosi de cei ce au o experienta mai mare in domeniul legumicol. Si mai cred ca doua gradini pot avea o viata diferita chiar vecine fiind si ca rezultatul bun depinde in cea mai mare masura de cunostintele gradinarului si a celui ce le-a dat sa fie pe pamant.
Cred ca incalzirea globala exista si mai cred ca perioadele cunoscute de insamantare ar trebui facute in functie de mersul climei. Asa ca sambata care va venii voi incerca sa pun mazarea si sper sa reusesc a pune si cartofi care deja ii am pregatiti, i-am pus in ladita si i-am lasat sa li se dezvolte lastari.
Bucuria mea sunt nenumaratele informati ce ma ajuta in ceea ce inseamna gradinarit dar ceva trebuie sa fac si eu chiar daca rezultatul va fi unul mai putin placut.
Sigur altii vor spune ca este prea devreme timpul pentru a pune mazare si mai ales cartofi in pamant, eu nu cred, pamantul are grija de toate, depinde adincimea la care el iti spune ca poti sa insamantezi fiindca acolo el are puterea sa te ajute.

Gradina de langa parau in imagini.

Paraul

Gradinita de flori la inceputuri.

Poarta facuta de mine si baiatul meu.
Corcodusul in vara.


Taiat fiindca facea prea multa umbra legumelor.




Cires in primavara, buturuga din spate am scos-o si in locul ei am facut gradinita de flori, dincolo, my wife, beatufiul wife.


Balansoar facut de mine, ajutat de prieten.

18 februarie 2011

Jurnal- cum am construit o buda.






Am cumparat terenul, l-am prvit si m-am intrebat-cu ce sa incep? Bineinteles cu o buda si o poarta.Fara nici un plan dinainte, materialele pentru wc mi-au venit pe tava.Cumnata mea a schimbat chiar in acea perioada toate usile de la apartamentul nou cumparat, le-am luat eu.Am mai cumparat ciment, pietris si nisip am gasit in paraul ce trece pe langa gradina, l-am luat pe socrul meu, meserias batran si ne-am apucat de lucru.Mai intai am sapat o groapa mica in care am pus o jumatate dintr-un butoi de tabla, peste butoi am pus o bucata de pfl pe care l-am vopsit dinainte cu mai multe straturi de vopsea stiind ca pfl-ul trage umezeala.Peste pfl am prins capacul de toaleta si in lateral am pus o alta bucata de pfl pe care sa o pot scoate usor in cazul in care vroiam sa scot butoiul si sa arunc rahatul din el.
Am turnat o mica placa de beton, am stat cateva zile sa se aseze si ne-am apucat sa ridicam pereti din usile cumnatami.Am cumparat materialul pentru acoperis, l-am pus peste bucati de lemn luate din tocurile usilor si in final am acoperit usile cu jaluzele de plastic pe care le tineam pe balcon ramase dupa ce mi-am pus termopane.
Cost-acoperis 30 lei, ciment 25lei, bere pentru socru 10 lei, cuie 5 lei si in rest -sa o folosim sanatosi.
P.S.-o de cand vroiam sa scriu asta, usile care in poza nu se vad, au geamuri asa ca am o buda plina de lumina.

17 februarie 2011

Jurnal-Adriana

De la Straja,inspre varf de munte,judetul Hunedoara.
Prieteni adevarati sunt putini in viata asta, cei cu care ai pornit in adolescenta cred ca raman cei mai stabili fiindca in adolescenta toti suntem egali, nu avem pentru ce a ne insela unii pe alti, nu avem drept scop in viata, banii, traim doar si traim intens.
Astazi in biserica satului parintele ne vorbea,in biserica mult tineret adunat pentru a conduce pe ultimul drum un om de varsta lor, 38 de ani e o varsta tanara. A criticat tinerii-De ce ajung tinerii la biserica asa de rar, de ce nu vin mai des fiindca ceasul mortii nu il stie nimeni si nevenirea in fata Domnului indiferent de ce fel de religie este ar trebui sa fie o parere de rau...Eram martori la inmormantarea fostei soti a unui prieten din adolescenta.Au divortat in urma cu ceva ani, au ramas patru copile in urma morti ei si a divortului.E ciudata viata si de neinteles de prea multe ori.Am fost martor la inmormantare, fostul sot si prieten al meu, nu.Mi-a marturisit dupa aflarea morti ei-Imi vine sa o bat, ma lasat cu patru copii sa-i tin, sa-i cresc, cum o sa reusesc? El sa ocupat de inmormantarea ei, si-a indeplinit ultima indatorire fata de ea.Ea sa dus,Dumnezeu sa o primeasca.

De pe net.




Cu mentalitatea mea de roman, privesc cu indoiala si imi pun o gramada de intrebari despre cum reusesc sa faca aceste gradini verticale?
Aceasta este una din problemele noastre, alte natii faptuiesc in timp ce noi ramanem in urma.
Poate daca am incerca fiecare dintre noi sa facem ceva, cat de putin si ne-am aduna stiinta, ar iesi ceva bun.Poate atunci am fi putin mai inalti daca am avea cu adevarat cu ce ne lauda intre noi.
Dumnezeu ne-a dat case si gradini, apartamente si balcoane, acest internet, avem unde, avem cu ce si avem de unde, nu ramane decat sa incercam,sa ne intrebam uni pe alti si bine ar fi sa ajungem a ne barfi despre cine are cea mai urata gradina.
Ca asta ne place mult de tot.

16 februarie 2011

Poezie sau Scriere10

Balaur de as fi, nu as putea scoate flacari, m-as arde.
Mincinos de as fi,nu as putea mintii, m-as minti.
Cantaret de as fi, nu as putea canta, m-as incanta.

Sa rad de as putea, m-as rade...
Sa plang de as putea, m-as plange...
Sa urlu de as putea, m-as urla...
Sa urasc de as putea, m-as ura.
Copil de as fi, m-as copilari.
Tanar de as fi, as intineri.
Bolnav de as fi, m-as imbolnavi.
Nemernic de as fi, m-as nemernici.
Cand si unde sa ma opresc? Opreliste de as fi, nu mi-as dori.
Frumusete de as fi, m-as infrumuseta.
Bucuros de as fi, m-as bucura.

15 februarie 2011

De pe net


De pe net.
As vrea sa spun ca cel ce a facut legatura intre imagini si cantec a fost bun,dar nu a fost asa, ma deranjat imaginea pentru cuvantul _malformatie-, mi-a lasat un gust amar, manelele nu imi plac deloc, asa simt eu, dar cel ce a facut legatura intre vers si imagine a gresit.
Despre Vali Sterian stim fiecare dupa cum ne-au fost aduse la cunostinta faptele lui.
Sa ne bucuram de ce a lasat in urma chiar daca e doar o farama, din ea suntem toti facuti.
Azi, o spunere-fosta sotie al unuia din prieteni nostri la care i-am fost mosi la al treilea copil, a murit.
Dumnezeu sa-i odihneasca in pace!

Despre pastarnac



De pe net este poza.

Asistenta doctorului mi-a privit mainile- Dar cum de aveti arsurile astea pe maini?
Nu ma-m ars, zic.Apoi am intrat in cabinetul doctorului, sa uitat la mainile mele pline de arsuri-Ai lucrat cumva in gradina?
Da domnule doctor si daca ma gandesc bine cred ca este de la castraveti.
Nu este de la castraveti, de la pastarnac e, ma contrazice doctorul.
Domnu doctor, cred ca de la acele acelea mici de pe castraveti ...
Auzi, ai pastarnac la gradina?
Am...
De la el ai arsurile.
Si avea dreptate doctorul,ma-m interesat mai apoi pe la alte gradini, li sa intamplat si altora.Cu vreo doua zile inainte de a incepe sa-mi apara pe maini petele care in scurt timp au inceput sa semene a arsura, am rupt frunzele din stratul de pastarnac lasind doar micile frunze pe planta,asta pentru ca radacina pastarnacului sa se dezvolte mai mult si probabil zeama lasata de ruperea frunzelor pe mainile mele mi-a adus arsurile.
Am luat tratament, mi-a trecut si in acea luna de zile cat am tras cu arsurile am promis ca nu mai pun in viata mea pastarnac.
Mi-a trecut, o sa port manusi chirurgicale si am sa pun pastarnac in continuare.E bun pastarnacul in ciorba, e bun ca atunci cand isi da drumul, nu mai are loc pic de buruiana sa creasca pe langa el iar eu am un strat mai putin din care sa scot buruiana.
Concluzia mea- cu pastarnacul trebuie sa ma port cu manusi.

14 februarie 2011

Jurnal-premier nou, degeaba!

Aud ca presedintele vrea sa schime premierul si nu vad nimic senzational in aceasta miscare fiindca pur si simplu nu se va intampla nimic nou pe Romania.Nu este altceva decat o mutare a profesionistului si diabolicului presedinte, mutare care nu ne va aduce mai multa bunastare ci doar speranta presedintelui ca noi vom incepe a ne gandi la altceva sau ca vom avea speranta ca ceva se schimba.Nu se va schimba nimic in primul rand fiindca tara nu are inca un om politic capabil sa faca schimbarea si oricum nu exista politician care sa-i reziste presedintelui, totul fiind sub grija lui atentie.
Scriind aceste randuri, ma incearca un ciudat simt al libertatii. Sa multumim celor ce au murit pentru ca avem oameni politici, asa rai cum sunt- ne reprezinta, si pentru ca avem libertatea de a spune ce credem.
Cel mai grav este ca nimeni din cei ce vor venii la conducere nu ne va putea scapa de banii datorati altora, tot noi vom rabda si muncii.Pacat!

Jurnal-valyday!

Valyday-chiar exista, nu este trucaj, este sotia mea in valyday.

Este valyday, zi a indragostitilor, o bucurie in plus pentru cei tineri.Eu nu simt nimic special pentru aceasta zi, in vremea adolescentei mele, nu exista si asa a ramas.Imi pare o zi inoculata de media, de marile lanturi de magazine, nimic altceva.
Faptul ca altii se bucura de aceasta zi, banuiesc a fi ceva bun, nu am nici eu o varsta prea indepartata de a lor doar ca sufletul meu merge alaturi de varsta si viitoarele scumpiri anuntate si grijile viitoarelor rate la banca nu ma fac deloc valyday.Celor fara aceste probleme le doresc un valyday impreuna!

13 februarie 2011

Poezie, nu, intrebare, da 9


Cat de important este lucrul marunt si ce insemnatate are pentru noi? In mersul nostru pe drum impreuna cu gandurile noastre trecem tot timpul pe langa el si nu il bagam in seama.
Cat de important este lucrul marunt si ce este lucrul important pentru el, un frate mai mare?
Si ce putem face cu un lucru marunt in asteptarea celor importante? Sa stam impreuna pe o banca, sa ne vorbim, sa ne cunoastem mai bine, poate sa si radem la vederea unui trecator ce se impiedica de o dala mai inalta, neobservata de el din cauza prea multor ganduri, asta am putea face?
Aveti raspuns, ce am face cu un lucru marunt?

Jurnal -simpla fericire









Uitandu-ma prin pozele din calculator am ramas pret de cateva clipe cu ochii pe aceste poze si mi-am reamintit povestea unchiului meu din satul dintre dealuri caruia si putini oameni din sat i sau parut multi si pret de cateva zile pe saptamana paraseste familia pentru a sta alaturi de alte vietati.
Pozele sunt facute pe o culme de deal, undeva departe de sat, un loc ales datorita pamantului si a doua hectare de padure ce apartin familiei.Acolo si-au facut o mica casuta si un grajd in care se afla trei vaci un cal si vreo douazeci de oi.
Nu exista curent, apa se afla la un izvor din apropiere, lemne pentru foc sunt luate din padurea proprie, pe post de alarma sunt trei caini si in rest, imensa frumusete a tarii.
L-am intrebat daca nu se simte singur fara nici un vecin prin apropiere- ma privit zambind-Dar de ce sa ma simt singur, am animalele pe langa mine, am ce face tot timpul numai ca uite , nenorocita asta de boala nu ma lasa sa stau aici cat as vrea eu.
Va spun, imaginile nu pot vorbi despre frumusetea locului, aerul si imensitatea padurilor nu se pot vedea.Acolo printre dealuri inzapezite am vazut un om aproape fericit, un om ce nu isi doreste nimic altceva decat un pic de sanatate, un om ce in singuratatea acelor dealuri are aproape
totul.

Despre legume bio, repetare.

Cultiv legume, ma feresc de chimicalele care au legatura cu ele dintr-un instict pe care nu am incercat sa-l inteleg, asa simt si daca aprofundez problema , nu ii vad rostul.Adevarat, rosia mancata de domnul din filmulet are alt gust, un gust pe care multi lau uitat, un gust pe care nu l-am bagat in seama in vacantele mele de scoala traite in campia de langa Dunare.
Sa cultivam legume eco, sa mancam legume eco dar ce facem cu restul, cu painea pe care o mancam, cu carnea, mezelurile, ouale, dulciurile, sucurile acidulate- daca strabati un supermarket cat eco gasesti in el? Ce poti rezolva mancand legume eco pentru sanatatea ta daca traiesti intr-o mare de chimicale? Sau poate cei ce au legume eco la masa au toate produsele eco pe langa ele? Ma indoiesc.
Mezelurile de pe vremea cand traia cel ce spunem noi ca ne facea rau, aveau un gust deosebit, adevarat ca intr-o anumita perioada erau greu de gasit dar gustul, gustul acela a disparut cu totul.Stiu sigur ca producatori de mezeluri din ziua de azi ar putea face mezelurile acelor timpuri, nu le fac fiindca ele trebuiau lasate anumite perioade la uscat, la afumat si asta ar costa bani.

12 februarie 2011

Despre legume bio.


Sa avem legume bio in gradina noastra este fara indoiala un fapt bun, problema apare in momentul in care parasim gradina in cautarea altor alimente, fiindca sa maninci bio sa recunoastem este foarte scump.Si atunci imi pun intrebarea, pentru ce legume bio?
Cred ca scopul in sine si faptul ca este ceva infaptuit de noi ar fi un motiv suficient pentru noi.Sa mancam macar legume bio si sa nu uitam si de fructele pomilor ce ne inconjoara gradinile si in rest, dupa puterea fiecaruia.
Si mai avem o datorie, sa ne sfatuim si sa ne daruim unul altuia semintele rezultate din gradinile parintilor si a bunicilor pentru a nu pierii rosia romaneasca.

11 februarie 2011

Poezie sau Scriere 8

Cum este sa iti pese de un dinte si din ce e nascuta aceasta pasare?
Cum este sa iti pese de o masea si ce crezi despre durerea ei? E facuta pentru tine?
Cum stau ei, molarii, premolarii, canini,infratiti intr-o hora cu ceilalti asteptand ceva solid de mestecat, de framintat, de agitat? Si cum pot toate acestea influenta gandirea ta despre mancare si gandirea despre sine?
Asa este ca am inebunit?
Dar nu ma las, nu ma las si o iau de la capat.Cum este sa iti pese de un deget si din ce e nascuta aceasta pasare?
.........? Tu cum te simti?

Despre ceapa.




Inainte de cules.
Pe balcon, o parte din ceapa.



Mult ma-m bucurat anul trecut de evolutia cepei in gradina.De pe doua straturi am scos in jur de 60 de kile.Am scoso din pamant cand ia venit vremea, am lasato si la uscat pe balcon insa dupa un timp am observat ca se strica desi o si alesesem si pe cea stricata o dadusem laoparte. Am vorbit si cu celelalte gradini, si acolo se intampla acelasi fenomen.Taind ceapa pe dindoua, se observa usor ca un strat al ei aflat uneva la mijloc era putred- de acolo incepea sa putrezeasca in timp chiar daca pe dinafara era ok.
Am aflat ca acest fenomen sa intamplat si in alte judete deci nu a fost ceva local.Au fost ploi multe anul trecut si probabil atunci cand sa format acea foita de ceapa, sa suprasaturat de apa,de unde se vede ca nici prea multa apa nu este buna chiar daca nu se vede cu ochiul liber.

10 februarie 2011

Jurnal-gradinar sau gradinara?

Cine spune si de ce ca femeia este mai priceputa ca si barbatul la gradinarit? In fapt acesta este adevarul, dar de ce? Nu stiu nu am raspuns, doar o vaga idee- de-a lungul timpului poate femeia a fost mai statornica langa casa legata fiind de cresterea copiilor, in timp ce barbatul isi pierdea timpul pe la vanatoare sau mai nou, de cand sa inventat Alimentara, pentru cei mai in varsta sau Supermarketul , pentru cei mai tineri,pe la cumparaturi.
Adevarat cred ca noi barbatii trebuie sa multumim femeilor de pe planeta ca in timp ce noi duceam razboaie pentru a cucerii noi pamanturi, ele se ocupau de cele pe care le aveau si ne dadeau noua hrana obtinuta prin cultivarea lor.
Si ajungea pentru toata lumea.
Si atunci la ce bun atatea razboaie?
Sa intrebam BARBATIIII...

Jurnal-nasilor stati la rand!

Despre faptul ca vamesii iau spaga de la revolutie sau ce o fi fost ea, incoace, se stie.Despre doctori ca nu te baga in seama daca nu le dai, se stie.Se stie si despre profesori ca dau meditatii chiar si cu 50 de lei pe ora.Se mai stie ca politisti primesc spaga, si rutierii si ceilalti.Despre popi lumea stie ca nu toti banii ce ajung la ei sunt impozitati.Padurarul satului iti poate da lemne in plus pe langa cota ta de lemne daca ii dai o atentie.Daca ai o rabla de Dacie si ii faci RAR-ul cu ceva bani in plus va iesi perfecta pentru drumurile noastre care sa fim sinceri arata mai rau ca ea.Toate acestea nu pot dobori o tara chiar daca o caracterizeaza, ceea ce doboara aceasta tara este implicarea politicului in economia ei privata pe care o controleaza in interesul ei de la revolutie incoace.
Desi se stie despre toate acestea, toate sunt scoase la iveala pe rand in functie de interesul politic, acum e randul vamesilor.
Uitasem dar acum sunt constient de ce va fi- aveti grija nasilor de pe trenurire tarii, voi sunteti urmatorii pe lista, vinovati pentru nenorocirea acestei tari.Ma intreb cum vor reusi sa va salte cu helicopterele in timp ce trenurile vor strabate tara?
Nu ar trebui sa imi fac griji, politicieni pot sa rezolve si aceasta problema ca pe toate celelalte.

9 februarie 2011

Despre rosie

Inainte de a se mana.

La doua zile dupa ce am ridicat rosiile cazute a venit iarasi ploaia.Am zis ca nu are rost sa merg la gradina, fiind pamantul ud, nu prea aveam ce face si printre rosii nu ma bag niciodata daca solul este moale.
Trecuse cam o saptamana pana cand am prins un timp bun de gradina.
Si am ajuns.In fata ochilor vedeam cum mana incepuse sa faca ravagii printre minunatele mele rosii.
Pret de cateva minute am privit, gandind ce sa fac.Le-am luat la rand, tot ce avea pata de noroi sau urma de mana, am rupt.La unele plante tot am rupt pana cand mi-am dat seama ca trebuie sa le scot de tot pentru a salva celelalte plante.
Dupa vreo doua ore de macel, cand am terminat am privit in urma, din cele aproape 200 de fire de rosii, rupsesem cam un sfert, pret platit pentru a mai putea salva ceva.
In ziua aceea le-am si stropit, omorand visul de a avea rosii nestropite.
Si astfel mi-am invatat lectia, de a nu ma mai crede cel mai tare fiindca nu sunt.Dar visul de a avea rosii nestropite il am inca si voi incerca si anul asta chiar daca nu voi reusii. Stiu sigur ca odata am reusit.
Poza nu le-am facut, supararea a fost prea mare, dar pe viitor voi face poze si cand o fi greu, nu numai la bine.

8 februarie 2011

Despre rosie

Gogonele inainte de macel.

Anul trecut am inceput bine cu rosiile. Le-am plantat ca de obicei, jumatate prin seminte, jumatate prin rasaduri primite de la stapana gradinei din lunca.Rasadurile le-am pus in pamant precum mi-a spus ea, cu multa tulpina acoperita de pamant chiar si in pozitie aproape orizontala, iar semintele le-am lasat o zi inainte de a le pune in pamant, in lapte, dupa sfaturile unor batrini dintr-un sat, batrani care nu foloseste rasaduri ci doar seminte.
Intr-un tarziu, rosiile din seminte le-au ajuns in inaltime si frumusete pe cele din rasad.
Am avut grija in tot timpul cresteri lor sa aiba tot ce le trebuieste, nu le-am stropit de loc cu solutie sperand sa repet figura dinainte cu un an cand nu le-am stropit deloc si am avut rosii, o minunatie!
Si le-a mers bine rosiilor, si eram mandru, ma credeam cel mai tare gradinar venitura printre gradinarii respectivului sat de unde am cumparat terenul.\
Si Dumnezeu mi-a dat vazandu-ma asa de infumurat, mi-a dat plante mari cu gogonele frumoase, mari si multe.
Mergeam la doua, trei zile si aveam grija de gradina nelasind pe nimeni sa se apropie de rosii nici pe baiatul meu nici pe sotie nici pe maicamea.Puteau smulge buruieni, puteau sapa cu sapaliga, puteau uda sau rari din plante, oriunde, dar pe langa rosii nu aveau ce cauta.
Si intr-o zi Dumnezeu mi-a aratat obrazul, stateam privind cu uimire, sapte pari cu rosii stateau intinsi pe pamant ca urmare a ploii dinainte cu o zi.Parii subtiri, greutatea plantelor si solul moale datorat ploii au pus plantele la pamant.
Le-am ridicat, am pus si cate doi pari mai subtiri, ca de aceea aveam, am incercat sa curat cat de cat de noroiul de pe frunze, am rupt multe din ele, pe cele care erau cu noroi pe ele, si am sperat.
Acum cer zcuze, am ceva treaba, si maine e o zi.

7 februarie 2011

Poezie, nu, imagini si motive, da 7






La pescuit in apusul Dunarii la intrarea in tara.

Zece motive de fericire.
1-ca am o familie si ca ne iubim.
2-ca suntem sanatosi.
3-ca putem avea incredere intr-un Dumnezeu.
4-ca inca mai am parinti.
5-ca avem un apartament in care iarna nu inghetam de frig.
6-ca inca mai avem de lucru.
7-ca avem o gradina si o mica livada care ne aduc un dram de bucurie si satisfactie.

8-ca avem puterea de a ne bucura de intamplarile zilnice.
9-ca avem inca prieteni adevarati.
10-ca inca mai avem puterea de a visa.
Un motiv de nefericire.
-ca toate fericirile noastre le traim in aceasta tara in care locuim si pe care nu vrem sa o parasim.

Jurnal-Marea alianta.

Sau aliat marile partide.Cata neputinta ia adus impreuna pentru a avea o sansa sa aiba castig in fata profesionistului si diabolicului politician, Basescu?
Vor castiga, fara indoiala dar cat vor mai trage de biata tara cand va veni timpul impartiri ciolanului? Vor fi mai multi, mult prea multi si poate ca vor mai gasi ceva de ros, ramasite de la masa odioasa din care Base si ai lui sa-u imfruptat.
Aceasta alianta ne da iluzia unei noi sperante ca de data asta va fi altfel. Nu va fi si nu vad nici un ajutor din partea cuiva, parca nea uitat si Dumnezeu.
Nu ne ramane decat sa traim, fiecare in gaoacea lui cu vise si sperante, uitand ca de obicei ca noi toti suntem o tara si nu ei cei care se bat cu pumnul in piept ca ne reprezinta.
Asa va fi dar pana atunci sa mai traim un pic.

Poezie sau concluzie 6

Fericirea sau implinirea este ceea ce nu avem.
Si astfel suntem toti egali.

6 februarie 2011

Gradina de langa parau.

Asa am inceput gradinaritul anul trecut.
Privind poza, ma mai racoresc putin.

Jurnal- Valea Jiului.

Acum un an, un prieten a avut treaba in Valea Jiului si am trecut si oprit prin fiecare oras.
A fost o experienta ciudata, am vazut o lume diferita de ceea ce cunosteam.Am ajuns si la o mina, nu am intrat pe perimetrul ei, de dupa gard ia-m vazut iesind din sut, plini de carbune pe fata, cu salopete murdare. Ia-m vazut si dupa ce si-au facut dus, imbracati in haine de oras, asteptau chiar linga mina, sa vina autobuzul sa-i duca inspre case si vorbeau si erau exact ca noi, cautam in privirile lor punctul mic de nebunie ce-i fac sa coboare sub pamint si nu-l gaseam.
Orasele sunt asezate pe panta muntelui, in general a merge prin orase inseamna a urca sau a cobori.Blocurile au o fata trista dar oamenii sunt altfel, plini de viata si cu o multime de copii pe langa ei.
Despre mortii Vaii Jiului, condoleante!
Rusine politicienilor de dupa revolutie, nu au facut nimic pentru minerit, doar au inchis si distrus.Au pus sefi de mina din partidul lor, fara cunostinte despre minerit, sefi care si-au facut averi, fara interes fata de oameni.
Asa au facut de fapt cu toata tara. Atat.

La multi ani! Gheorghe Hagi.


A fost ieri ziua Regelui si vad o Romanie fara nationala de fotbal capabila sa ne faca a uita de saracie si durere, sa ne faca sa zambim, sa ne simtim un pic mai bine.
Multumiri generatiei de aur ca a existat si lui Hagi ca a fost capitanul ei.
Atunci am fost un pic fericiti.

4 februarie 2011

Jurnal- romanii, benzina si uleiul.2

Am trecut azi pe la supermarketul cu pricina uleiului, raftul plin de ulei la aceleasi preturi dinainte de golirea lui.
Nu am gasit nici o logica, nici un raspuns la ceea ce sa intamplat si acum cat sunt de obosit de la munca zilei de azi, nici nu pot, nici nu vreau sa aflu vreun raspuns.
Stiu doar ca am facut cumparaturi de unspe lei si ca am bagat benzina in masina care statea de prea mult timp pe rosu, de cinzeci de lei.
Uitandu-ma la cosul imens facut special pentru a te indemna sa cumperi cat mai multe, gandeam cat bine le-am facut oamenilor fauritori de mezeluri, de carne de pui, porc, vita si gaina, de toate conservele acestei tari, de toate legumele si fructele lor si asa mai departe, daca eu am buzuranul gol si nu le cumpar produsele?
Cam asa cred ca sta treaba si ca multi oameni ai acestei tari, mult prea frumoasa si nemeritat de batjocorita fac la fel ca mine.

3 februarie 2011

Poezie sau Scriere5

Ce se intampla cu remuscarile mele, unde se duc?
Cu cine isi dau intilnire si cum sa fac sa apuc,
sa dau timpul inapoi si sa ma descurc?
Poate cu altele de sa-r intalni, alt om as fi.
Sau poate ca nu, si atunci as sti.
Succes!

Jurnal-suntem tampiti?


Ziare ce descriu lumea mondena, scandaluri si cuplari si decuplari ,in fapt,emisiuni in miez de noapte si-n seri in care ar trebui sa odihnim bruma de creier pe care il mai avem, toate aceste ziare si emisiuni ce ne descriu viata mondena de doi rahati care vezi doamne ne intereseaza pe noi,de unde nenorocirea lumii au aparut toate astea?
Acum cand scriu aud de vreo juma de ora televizorul vorbind dincolo , in cealalta camera, despre relatia nu stiu cui cu nu stiu cine.Vedete de doi rahati si trei jeturi imi sacaie auzul si intreg capul imi bubuie.Si apar pe toate posturile si se schimba intre ei, se combina, se intorc, sar in sus sau in jos, fac copii intre ei sau se fac ca fac, se miros , se desmiros, se... fac orice numai sa apara undeva, sa stie lumea de ei.Oameni de care nu avem nici o nevoie, oameni care nu fac nimic folositor, bun, si atunci de ce suntem torturati?
Si ziarele apar, la televizor ii vedem, poate se cere, poate chiar suntem tampiti!
Pitipoance, simone, blonde ale lui nu stiu cine, bombe sexy , si nu mai, nu mai stiu cati or mai fi, va rog eu, imbatriniti acum si carativa!

2 februarie 2011

La multi ani! Marin Moraru!


A trecut ziua lui si nu am stiut, poate fiindca televiziunile sunt prea interesate de Egipt si cred ca ziua maestrului nu isi mai are loc in stiri.
Dar inca vorbeste si sa bagam de seama ceea ce spune, un actor bun, un om al acestei tari.
Titlu dintr-un ziar-Marin Moraru, la 74 de ani spune-Vulgaritatea a devenit normalitate. Este imposibil ca eu sa traiesc in aceasta cloaca.
Are dreptate, dar noi traim si poate o rugaciune ne-ar ajuta.
Da-ne noua Doamne rabdare si credinta in acest neam si printre multele Tale treburi da-ne si noua o raza de soare si un strop de ploaie pentru gradinile acestei Romanii, atunci cand este nevoie!

Poezie sau Scriere4

De-as avea un punct de vedere si la-s pierde,
unde la-s putea oare gasi?
Sub o streasina de casa ar putea fi?
Sau sub o umbrela, ar trai?
Sau sa intreb oamenii daca l-au vazut, de folos mi-ar fi?
Nu stiu, intreb si eu,dar poate ca punctul meu de vedere ar putea fi impreuna cu toate celelalte puncte.
Si atunci am putea fi cu totii de acord si poate bine si rau ne-ar fi.

1 februarie 2011

Jurnal- romanii, benzina si uleiul.

Faceam cumparaturi intr-un supermarket, impingand preaimensul cos facut pentru preaputini mei bani. Printre randuri, ma-m oprit brusc. Un raft intreg, gol, de parca un monstru statea cu gura deschisa in fata mea gata sa ma manance, ma lasat pret de doua minute, uimit.Acolo erau sute de sticle de ulei cu un pret si o calitate un pic mai mici decat al celorlalte sticle de ulei iar acum totul era gol, un mic anunt ne dadea de stire ca acest produs nu mai exista.
Nu stiu daca oamenii au cumparat uleiul sau cei din supermarket nu l-au mai scos din magazie, ceea ce este sigur e ca lipsa uleiului din raft se datora anuntarii de catre nu stiu ce producatori ca uleiul se va scumpi din nu stiu care data fiindca nu mai pot sa il tina la un anume pret.
Stateam ca prostu in fata raftului de parca era un raft adus din comunism si ma intrebam- oare toti producatorii astia de ulei au acelasi profit sau aceleasi pierderi, oare exista in tara asta cerere si oferta?
Eu cred ca e o mare porcarie si ca traim ceea ce meritam fiindca nu actionam, atatia ani de comunism, de inclinare in fata deciziilor altor oameni ne-au transformat din oameni in plante.
Tristete ma cuprins vazand acel raft gol- imi imaginam oamenii imbulzinduse sa cumpere uleiul si mi-am adus aminte de Zamfirescu jucand in Morometii lui Stere Gulea...

...ca va-ti repezit voi ca orbii si cand va-ti vazut cu (ulei), dai in masa pe aia care na-u luat!
Ticalosi cu benzina au scumpit benzina cate putin, sa nu simtim, si au ajuns cu pretul mult prea sus fata de puterile noastre.
Si ma intreb- de-ar fi scumpit benzina precum au scumpit astia uleiul, cat de mari ar fi fost cozile in tara asta?
Cred ca toata tara ar fi fost o coada si atunci poate am fi fost si noi mai multi alaturi de acesti tineri extraordinari care cumpara benzina cu un leu, un leu si cinspe bani.
Cand vor ajunge ei sa ne conduca, ne va fi mai bine, pana atunci sa nu uitam-Va-ti repezit voi ca orbii si cand va-ti vazut cu ..., da-i in masa pe aia care na-u luat!
Astia suntem.