n

n

31 august 2011

Gradina mea- decupaje

Este seceta, imi spune fasolea prin felul in care se chinuie sa fie



Incearca, incearca sa fie, sa reuseasca, insa lipsa apei o usuca mult prea devreme -
ce bine de noi oamenii, noi avem puterea de a fi mai departe


Dar si ea o are...


...doar ca noi nu ne dam seama



suntem inchisi, mult prea inchisi in acest castel al Hunedoarei

pentru a vedea ce se intampla cu aceasta tara.


sau nu...


...sau nu..

fiindca...


suntem aici

Multumesc Romania!

29 august 2011

Nunta si gradina de legume

...am obosit...de zile intregi,mult prea intregi...vad, aud si citesc fara sa vreau...despre nunta de un milion a lui nu stiu cine si despre ...nasi, masini, vedete si bineinteles iarasi bani, milioane...
mi-am intrebat legumele din gradina, daca stiu ceva sau daca le intereseaza amanunte despre o astfel de nunta?
...raspunsul lor...
m-au privit de parca nu ma stiau, apoi au ras vreme de vreo doua batai de vant...
si acum, tot ce vreau sa spun este- nu ne intereseaza, nici pe mine, nici pe patrunjelul, leusteanul, rosia si intreaga suita de legume din gradina mea, nunta lu...
...mai lasati-ne in pace cu prostiile voastre- multumiri indepartate!

27 august 2011

Mere murate

Se aleg merele si se spala cu apa. Fundul putinii se acopera cu un strat de frunze de coacaz negru sau de visin. Peste frunze se pune un rand de mere cu coditele in sus, iar peste acestea se rastoarna merele fara a le aseza, pana la jumatatea putinii, se intinde iar un rand de frunze, apoi iar un rand de mere asezate cu coditele in sus, peste care se rastoarna mere si se procedeaza asa pana se umple putina.
Ultimul rand de mere se acopera cu frunze.
Solutia folosita pentru murarea merelor are urmatoarea compozitie- la 10 litri de apa se iau 400g zahar sau 600g miere si 50g sare.
Peste merele asezate in putina se toarna solutia. Merele se acopera cu un fund de lemn peste care se pune o greutate- o piatra spalata. Dupa incetarea fermentatiei, putina se pune intr-o incapere rece.
In primele 3-4 zile merele absorb mult lichid, de aceea se va adauga solutia sau apa rece. Nivelul lichidului in timpul fermentarii si pastrarii trebuie sa depaseasca cu 3-4 cm fundul de lemn. Merele sunt bune pentru consum dupa 20-30 de zile.


Asa am gasit scris, - sper sa ne fie cu folos.





25 august 2011

Gradina si noi.


A venit si randul fasolei sa ajunga pe masa gradinarului, desii e trista fiindca nu se implineste precum ar vrea- un soare prea puternic pentru acest sfarsit de august si o lipsa de ploaie fac pastaile de fasole mai seci, parca, mai fara vlaga si continut.
Si-n caldura acestor zile, si-n chinul de a fi sudor, si somn obositor in apartament, simt inca cu mirare timpul noptii pe care am petrecut-o pe mal de Mures in care am indurat un frig de neinteles.

Este cald, gradina sufera in timp ce tentativele mele de a o uda o fac parca sa se rasuceasca, sa se chirceasca in durere si-n intrebare- ce se intampla?


Lipsa de apa o simte si iarba ce inconjoara gradina, s-a uscat, s-a coborat inspre pamant, pipernicita iarba, si din ea au ramas undeva ridicate in sus, firisoare verzi de tulpini cu flori albe in capat, flori de uscaciune si durere.


Si totusi, in tot acest timp gradina nu se lasa, fructe ale bucuriei si dorintei de a fi mai departe se implinesc prin marire si culoare, flori inca se mai nasc si toate aceste minunatii isi vorbesc intre ele intr-o limba si-un sunet abia auzite de om- inca nu am trait o noapte alaturi de gradina, banuiesc doar ca-n miezul noptilor de vara atunci cand linistea devine stapana peste sat, acolo, intre legumele gradinei exista un zumzet de poveste, de pareri si impliniri, de suparari si bucurii, de amintiri si sperari. Si mai cred ca omul care poate auzii toate acestea s-a nascut mai aproape de pamant, mai aproape de stele si de toata minunatia acestei vietuiri ce se imprastie peste acest spatiu.



Nu stiu cum, poate sau parca prin vis am implinit si o masa pe care am asezat-o in gradina. Sa nascut din lemn aruncat de cineva, din un strop de bunavointa si din multa, multa imaginatie.


A mea nevasta a imprastiat lac peste ea, cu multa placere si dorinta a incercat sa o faca cat mai frumoasa.




Acum este parte de gradina, alaturi de noi.


Si intr-un final ma intreb ce mai pot sa scriu?



21 august 2011

Pescuit langa steril- Deva

Am mai trait o noapte pe mal de apa, pe mal de Mures,- undeva,dupa un deal de steril la iesire din Deva ramas acolo din alte vremuri, am pescuit, am prins si peste,- un frig in noapte l-am trait si o ridicare de ceata din apa Muresului mi-a bucurat privirea in dimineata. Parere de rau am avut fiindca am uitat aparatul de pozat acasa si astfel am pierdut niste imagini cu care nu ma voi mai intalni niciodata.
Am intalnit pe acel mal de Romanie, pescari ce se porneau la pescuit cu gafe ascutite in rucsacuri, cu triunghiuri ascunse pe care le scoteau la iveala dupa priviri cautatoare in jur si m-am intrebat intr-un miez de noapte intre doua stele si o minunatie de jumatate de luna- cine este in fapt vinovat pentru braconaj? - oamenii, conducatori ai aceste tari?- saracia noastra?- sau felul nostru de a fi?


Ajuns acasa, in dimineata, in bucatarie, in timp ce sotia mea pregatea pestele pentru prajit, mi-am dat seama ca toate acestea sunt de fapt- Romania.

Si inca ceva,- pescarilor de pe mal de Mures, va spun parerea mea- aici se afla cei mai multi si mai mari pesti de pe Mures dar din pacate nu veti putea sa-i prindeti niciodata, puterea braconajului este mai mare decat dorinta voastra- am simtit asta in felul in care isi lasa locurile de pescuit, unul, altuia.
Este o Romanie...


...o Romanie...

18 august 2011

Oameni si sobolani.

Exista sobolani in lumea asta si oamenii ii extermina fiindca se spune ca sunt urati, dizgratiosi, purtatori de boli datorita mediului in care traiesc si ca atunci cand sobolanii traiesc in acelasi mediu si perimetru cu oamenii, cei din urma au cel mai mult de suferit.
Trecutul intalnirilor dintre sobolani si oameni stiu ca a fost un dezastru pentru noi, milioane de oameni au murit datorita ciumei si mult timp sa crezut ca ei poarta vina- al meu copil mi-a spus ca de fapt purecii ce ajungeau de pe ei pe oameni erau vinovati pentru mortii acelei lumi.
Acum ma aflu in alta lume, recunosc ca a trecut ceva vreme de cand am vazut un sobolan dar astazi am realizat ca muncesc la locul meu de munca, de un anume timp, alaturi de un sobolan care este de fapt fiinta umana si care are si un nume. Prin neputinta, trecutul si viitorul lui fara de speranta si bucurie, sa comportat ca si un sobolan- pe ascuns, fara a-l vedea si sti nimeni a muscat din ceea ce inseamna munca mea- acum patronul il crede si si drept urmare, eu voi pleca. Nu-mi pare rau ca voi pleca, viata este o continua plecare- imi pare rau de felul in care plec- muscat de un sobolan .


Acum, in viata, nu ma simt nici suparat, nici fara de speranta fiindca am o familie si am...

..si asta...


...si asta...


...si inca cate, ce nu au loc pe acest blog.
...si stiu, este bine fiindca astfel ma simt.

Si...Celelalte Cuvinte...care imi sunt dragi de cand le stiu




...si astfel am fugarit sobolanul..

17 august 2011

Pentru ce?


Castraveti pentru a ajunge muraturi.


Dovlecel pentru a ajunge samanta de rontait.

Termocentrala de la Mintia, pentru a ajunge apa calda si caldura si curent in tara.


Dimineata cu ceata pe mal de Mures, pentru a fi privita din masina.


Lupta intre un evantai gata strans si o calugarita hotarata, pentru ca s-au inalnit.


O frumusete de tara, pentru ca ea exista.


Si noi...


...noi...


...aici...


...fiindca El a vrut.

15 august 2011

Pescuit la Mintia

Seara, noapte si dimineata de pescuit pe mal de Mures...
-luna plina , cerul instelat si stralucitorii meteoriti ce tin doar o clipa, nu se pot fotografia
- am incercat in jurul orei doua noaptea sa prind pe aparat, ceva ce prin marime si felul in care se hranea cu iarba de pe mal, banuiam doar prin imaginatie ca este un castor. Auzisem despre ei precum ca ar fi fost introdusi in urma cu ceva ani, in raurile din tara si frica mi-a fost in noapte in lumina lunii pline, sa vad pentru prima data, atat cat sa putut, un animal de o asemanea marime in Mures.

Adevarat ca nu se vede nimic insa eu stiu printre pixelii negri, ce si cum a fost.

A venit dimineata, in noapte am prins pesti ce nu aveau marimea corecta pentru a fi pastrati si i-am eliberat.

Un mal plin de undite, de la barajul de la centrala Mintia in jos. Acest fapt imi pare firesc, nefiresc este felul in care pescarul intelege sa opreasca in juvelnic orice fel de peste indiferent de marime. Si greu mi-a fost sa vad specii de peste aflati la cresa, sau gradinita, cum isi sfarseau abia inceputul de viata. Am primit de la necunoscuti si am prins astfel de pesti, i-am eliberat pentru a isi continua cresa, gradinita si liceul dar din mersul masinii pe mal de apa inspre casa, mi-am dat seama privind pescari ca pestele si pescarul nu au viitor. Mai exista privatul, ce-l ce stie si iubeste pestele- prin el stiu ca in acest domeniu mai exista viitor.

Un ciudat si scurt izvor prin lungimea lui ce se varsa in Mures- nu m-am putut abtine sa nu-i fac o poza.

Nu am adus acasa peste dar printre multele lucruri plimbate la pescuit am adus acasa o calugarita.

Si m-am luptat cu ea pentru teritoriul meu si am castigat amandoi, ea a ajuns in iarba verde iar eu ma simt acum linistit fiindca stiu ce fac calugaritele, dupa...

Pentru pescarii ce au auzit ca la Mintia se inghesuie pestii in carligele lor, le spun doar ce am vazut eu in decursul anilor- exista peste intradevar fiindca el urca pe rau si acolo intalneste o bariera, dar cel mai mult este sub dimensiunile legale, cel mare stie mai bine ce si cum sa faca pentru a fi pe mai departe. Adevarat este ca centrala Mintia devarsa apa calda in Mures si ca pestii in iarna se simt fericiti, dar si pescarii se aduna acolo incat la un moment dat ai impresia ca sunt mai multi pescari decat pesti.

La multi ani- Maria!

12 august 2011

Legatura de patrunjel

Intamplator am ajuns sa intalnesc revista Femeia.
Sucul care te intareste.
Iei o legatura-doua de patrunjel verde si alegi doar frunzele, pe care le arunci in storcator. Deasupra pui apa cat sa acopere frunzele. Pasezi apoi pana la omogenizarea completa. Rezulta un suc destul de vascos si foarte puternic, care se poate bea ca atare sau filtrat printr-o bucata de tifon. Este recomandat ca sucul sa se bea imediat ce a fost preparat. In nici un caz nu se tine la frigider mai mult de cinci ore. Bei zilnic sucul, preferabil inainte de a manca. Cura dureaza doua saptamani si este ideala pentru detoxifiare si fortificare.

Verde crud impotriva ofiliri
Patrunjelul este si un veritabil cosmetician profesionist. Lotiunea de patrunjel face minuni cu tenul ofilit sau cel gata-gata sa se umple de riduri. Trebuie doar sa-ti cureti fata, dimineata si seara, cu ea. Pui la fiert, sa clocoteasca5 minute, un pumn de frunze proaspete de patrunjel intr-o jumatate de litru de apa. Lasi apoi acoperit inca 10 minute, cu focul stins. Strecori si torni intr-o sticlita foarte curata, care se poate inchide. Nu se pastreaza mai mult de 10 zile.

Ac de cojocul cancerului
Frunzulitele verzi au calitati antitumorale(contine un aminoacid numit histidina, care franeaza dezvoltarea tumorilor) si antialergice, contine apiol, vitaminele B si E, calciu, fosfor, magneziu, sodiu, potasiu, sulf, iod, clorofila. Studiile facute pe animale au demonstrat ca uleiurile esentiale continute de frunza de patrunjel au capacitati antitumorale , dar si de a neutraliza substantele cangerigene din...tigari.

Gradina de legume in luna august

In gradina mea, legumele sunt prietene cu buruienile, meritul este numai a-l meu si nu pot decat sa ma laud ca toate toatele acestei lumi se inghesuie in gradina mea.

un dovleac, numai bun pentru samanta lui adunata in toamna, alaturi de alti dovleci. Buna e samanta lor, prajita si sarata!


minunea de fasole oloaga isi incepe multumirea- asezata peste stratul verisoarei ei, mazarea, ea sare in sus de bucurie .


castravetii si-au inceput si ei drumul in gradina mea , parca intarziata, dar nu este asa, toate sau pornit si inca, iar eu stiu ca este timp.



varza, primele mele verze pe care le-am pus in pamant, cresc, isi imprastie frunzele si prin verdele si puterea lor ma mir ca inca nu am devenit iepure...


rasaduri am pus, mi sa spus ca sunt de gogosari, acum astept sa aflu adevarul.


morcovii- cum stau ei impreuna si nu se plictisesc de povestit intre ei!


patrunjel- peste tot si oriunde, el este iubit!


si inca o data, alte legume puse in pamant pentru prima data, vinete- habar nu aveam ca fac flori intr-o culoare asa de deosebita!


pastarnac- doar frunze, ceea ce este bun se afla in pamant


minunata fasole ce sa inaltat si ajungand la cer sa oprit, acum incepe a imi daruii si multumi- si eu la fel

si intr-un final, inspre casa am adus salata pentru a-i alege semintele si printre ele am gasit un pui de melc


si sunt fericit...