n

n

12 iunie 2013

Despre ceapa, spre profunda mea mahnire

ploua, nu-i buna atata ploaie...,cu vreo trei ani in urma, la adunatul cepei din gradina, era mare veselie- productie mare si frumoasa. Apoi timpul isi facea treaba, cepele mele, una cate una, se stricau si pana la urmatoarea recolta, jumatate din ce a fost, a ajuns la gunoi.Mi-am tot frecat bruma de minte .......,ceapa isi pornea stricaciunea din interior-- unul din straturi, aproape, acelasi la fiecare ceapa, era maroniu, moale si incarcat de zeama si zic ca---acest strat a stat prea mult intr-o ploaie ce nu se mai sfarsea si celelalte straturi nu au mai avut rabdare si sau crescut peste Ploios, acesta ramanand incarcat de apa, in interior. Toamna, la uscare, acel strat nu a reusit sa se usuce si apoi a inceput sa bata la usa straturilor vecine pana a dat pe dinafara, spre profunda mea mahnire. De o saptamana privesc cum ploua, aminte imi aduc si din nou, zic---in toamna voi lasa ceapa la uscat pana cand isi va aminti de mine si daca gasesc un Ploios in ea, il dau afara. Cu bine!

4 comentarii:

  1. Ceapa are deja mana (vad si la tine cateva frunze galene, moi si cu un fel de mucegai albastrui spre negru depus pe frunze. Asta e mana.
    La mine se strica de acum, nu la iarna, fiindca din cauza ploilor se strica radacinile (putrezesc) si pacat ca aveam o ceapa atat de frumoasa! Am pentru prima data ceapa alba din arpagic alb si aceea este mai sensibila. Desi am stropit la un moment dat (ca ploua de trei saptamani incontinuu la noi) cu dithane (uite, acum ii trage alta rafala si pamantul nu mai primeste apa :( ), tot a continuat stricaciunea.
    Nu am ce face, ploile nu le pot opri, ma rog doar sa nu se strice si altele de la ploile astea care nu mai inceteaza.
    Nu stiu cum crezi tu ca cresc straturile de ceapa? Eu stiu ca ele cresc din interior si stratul din exterior care acum sta in apa ramane pana la final la exterior, nu-l acopera nimic, doar creste ca suprafata. Stiu, gasim si noi, mai ales la ceapa de cumparat, frunze interioare complet stricate si care dau un m iros rau intregii cepe, asa ca eu o arunc pe toata, dar cauza cred eu, este o ciuperca de putregai care ramane in ceapa si cand se dezvolta ea face stricaciunea. Asa cred eu.
    Ce iti doresc este sa inceteze ploile macar o saptamana sa apuce sa se usuce pamantul la suprafata, asta imi doresc si mie :)
    Unde locuiti, in ce parte a tarii?

    RăspundețiȘtergere
  2. presara-i niste praf de var...

    RăspundețiȘtergere
  3. nu stiu daca a fost mana, nici nu stiam ca ceapa se poate mana--nu stiam ca pe lume, se afla arpagic alb, acum stiu--despre felul in care cresc straturile de ceapa, nu m-am intrebat niciodata, deci am gresit--si este foarte probabil sa aveti dreptate in ceea ce credeti--nu stiu ce inseamna dithane fiindca asa mi-a fost dat-- acum in Hunedoara nu mai ploua--vreme senina va doresc si in gradina dumneavoastra, pe care o urmaresc cu multa placere.

    sau voi incerca cu praf de var

    RăspundețiȘtergere
  4. Atentie mare la recoltare. Cepele trebuie sa stea - cu tot cu partea care a fost ceapa verde cateva zile intr-un loc umbrirt dar calduros. Dupa 3-4 zile se taie moatele verzi si se mai tine ceapa la uscat cam o saptamana. Nu mai putin. Abia apoi se depoziteaza.

    RăspundețiȘtergere