n

n

9 februarie 2016

Despre sat si poreclele famiilor

Amarastii de jos....sat din Romania
..pai bine, mai oameni buni sau rai - dupa ce ca esti amarat, de ce mai trebuie sa fi mai amarastean decat cei    . De sus?
A-lu Soarece este porecla trecutului din partea tatalui meu- comuna Bragadiru, judetul Teleorman, trei frati,---
-Ion a lu soarece, Gheorghe a lu soarece si  Petre a lu soarece----eu am fost- ala,- copilul lui Petre alu soarece, de la Hunedoara.
 De dincolo, din partea mamei, neamul era a lui Bogateanu , si la fel ca in felul tatalui meu, nu aveau nici un soarece in casa si nici o bogatie..
Amarastenii de jos!!!..a lu Soarece din Bragadiru,  a lu Bogateanu din Chiuesti, cred eu, acum , la atatea milenii de dupa copilaria mea, ca sunt feluri de a fi raspunsuri pentru un mai bine comunitatii , oamenilor ce aleg sa fie pe mai departe impreuna, rostului lor si impartirea in feluri de prietenii, cunoasteri, casatorii si prietenii intre copii ce vor veni..

2 comentarii:

  1. in satul soacra-mi,Vad jud Brasov,pe timpul razbelului,avand copii multi si fiind foamete si-n lume si-n familie ,...si-au luat o capra ,batranii,ca sa aiba o cana cu lapte la plozii cei marunti,...ori capra era animalul saraciei[?!?!?] si le-a ramas porecla >caprestii> si cu neamu' de capra au venit in istorie pana acu',porecla fiind pricina de bataie si scandal, cu popa, cu judecator si politie de cate ori era rostita.Sa fi ferit Dumnezeu la vreo nunta sa zica careva vorba-i sfintita :-capra !!!!!ca era foc!! sau cand era petrecerea mai in toi[orice petrecere] sa intre careva cu un snop de crengi de salca fluturandu-le .....ca se ducea dreaqului toata voia buna si se lasa cu mardeala si sange,...desi caprele adevarate erau duse de mult si toti aveau vaci si oi si pamant si service,....
    In ziua de azi,inca se mai rosteste :'neam de capra ' asa cu subinteles, ca eticheta pentru cei saracani sau de nimic dar doar asea de afurisita lume rea....ca cei batrani care-au fost pricinasii faptelor nu mai sant de mult,Dumnezeu sa-i hodineasca....

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumiri de comentariu- Ciumafaiule de toamna

    RăspundețiȘtergere