n

n

27 august 2011

Mere murate

Se aleg merele si se spala cu apa. Fundul putinii se acopera cu un strat de frunze de coacaz negru sau de visin. Peste frunze se pune un rand de mere cu coditele in sus, iar peste acestea se rastoarna merele fara a le aseza, pana la jumatatea putinii, se intinde iar un rand de frunze, apoi iar un rand de mere asezate cu coditele in sus, peste care se rastoarna mere si se procedeaza asa pana se umple putina.
Ultimul rand de mere se acopera cu frunze.
Solutia folosita pentru murarea merelor are urmatoarea compozitie- la 10 litri de apa se iau 400g zahar sau 600g miere si 50g sare.
Peste merele asezate in putina se toarna solutia. Merele se acopera cu un fund de lemn peste care se pune o greutate- o piatra spalata. Dupa incetarea fermentatiei, putina se pune intr-o incapere rece.
In primele 3-4 zile merele absorb mult lichid, de aceea se va adauga solutia sau apa rece. Nivelul lichidului in timpul fermentarii si pastrarii trebuie sa depaseasca cu 3-4 cm fundul de lemn. Merele sunt bune pentru consum dupa 20-30 de zile.


Asa am gasit scris, - sper sa ne fie cu folos.

4 comentarii:

  1. Mere murate, n-am gustat in viata mea ! Inventiva reteta.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ma intreb.ce pret ar avea un astfel de mar pe masa unui restaurant de fite?...
    ...si astfel, noi gradinarii, putem fi mai cu fite decat oricine fiindca avem simpla putere de a culege un mar...

    RăspundețiȘtergere
  3. Tare interesanta reteta asta. Ma gandesc ca is dulci merele murate nu? Seamana oare cumva cu merele din compot?

    RăspundețiȘtergere
  4. Mere murate. O bunatate. Îmi aduc aminte ca în copilarie mâncam asa ceva la bunici...iarna.

    RăspundețiȘtergere