n

n

7 septembrie 2011

Tigan sau rom?

Mai fac o incercare.
Am scris despre ceea ce inseamna tigan sau rom pentru mine si brusc au disparut toate cuvintele.
Am trait, am apucat a vedea coviltirile cu tigani mustaciosi si cu a-lor palarii, a femeilor si fetelor de tigani imbracate in fuste viu colorate si cu minuni de baticuri pe cap si acum dupa multi ani simt un dor pentru ceea ce am vazut in copilaria mea .Dorul nu mi-a venit brusc ci fiindca am urmarit o emisiune pe televizor pe aceasta tema in care invitatii se certau pentru intaietatea unui cuvant- rom sau tigan?
Si acum la cateva minute dupa emisiune, stau pret de o clipa, stau si ma intreb de ce am acest dor de coviltirile tiganilor, de libertatea pe care o aveau atunci si pe care eu o invidiez ca nu am puterea de a o avea si ma mai intreb de unde a pornit aceasta prostie a cuvintelor? Rom sau tigan?
Si acum vreau sa spun parerea mea- in vremurile traite sub un comunism in care toti eram egali si-n care tiganii si-au gasit o anumita parte de libertate pornita din trecutul si firea lor si pe care comunismul nu a reusit sa o infranga,- simt in mine un zambet de bucurie pentru nereusita comunismului -de ce si cum s-a ajuns la o asa mare diferenta intre puterea lor de a fi-bogati si saraci, manelisti si carausi de fier vechi, si de ce s-au uitat ei intre ei?
Si imi pare rau pentru trairea lor din aceste zile in care se cauta, fiindca ei- tigani sau romi- stiu ca sunt oameni deosebiti care au puterea de a fi!
Stiu ca vor reusii...fiindca intodeauna ei au fost liberi si prin libertatea lor gasesc intaietate in viata traita pe acest pamant fiindca libertatea si puterea de a fi om nu are legatura cu actul de a avea pamant sau bani- libertatea nu are nevoie de acte sau harti, ea se simte pur si simplu.

aceasta este o pauza

5 comentarii:

  1. eu ii stiu de tigani. nu mi se pare termenul peiorativ, ci doar explicativ. pot ei sa-si zica romi sau oricum altcumva, nimic nu-i impiedica sa fie oameni, sa fie liberi. poate doar ei pe ei.

    RăspundețiȘtergere
  2. adevarat, un adevar pe care din pacate il uita ei in primul rand si prin uitare isi pierd radacinile.
    si au radacini de neinlocuit!

    RăspundețiȘtergere
  3. Tocmai pentru ca sunt liberi, acum au plecat in tari cu clima mai blanda. Nedoriti erau si aici la noi, tot nedoriti sunt si acolo, asa ca pentru ei tot aia e, numai ca aici iarna inghetau de frig.

    RăspundețiȘtergere
  4. O intrebare staruie- de ce avem cei mai multi tigani din Europa?
    Si un raspuns imi pare ca am- oare nu fiindca au gasit aici o tara bogata cu un fluviu, munti, campii si-n tot ceea ce putea Dumnezeu sa daruiasca unei natii?
    Si blandetea acestui popor...
    Cat despre Nedoriti si frig...eu unul nu as vrea sa fiu nedorit in plina iarna.
    ...sanatosi sa fim...!

    RăspundețiȘtergere
  5. Sau poate pentru ca aici li s-a permis sa se stabileasca . Sa-ti spun drept si eu as prefera sa traiesc in sudul Frantei, pamant bogat, clima blanda, dar daca m-am nascut si am crescut si invatat ca sunt roman , m-am adaptat aici .Numai ca ei sunt popor migrator , pleaca unde vor si unde cred ca le-ar putea fi mai bine.

    RăspundețiȘtergere